Football

Ajax scoort ook online

CURATOR

+

Ajax scoort ook online, mede dankzij Joost Beitler (26). Het creatieve multi-talent maakte ‘Dear Europe, we are back’, de video die in de aanloop naar de Europa League finale tussen Ajax en Manchester United online verscheen en meteen viral ging. Op indrukwekkende wijze koppelde Beitler Amsterdams voetbalsucces uit het heden en verleden aan elkaar. Hij is nog steeds onder de indruk van het succes. ‘Het ging meteen kei-hard.’  

Hi Joost, eerst dit: je hebt ook het portret ‘Koning van Geuzenveld‘ gemaakt, met Abdelhak Nouri in de hoofdrol. Het nieuws dat hij blijvende hersenschade heeft opgelopen moet hard zijn aangekomen? 

“Ja, het zijn moeilijke tijden. Iedereen binnen de club kent hem goed, hij speelt hier al vanaf zijn zevende en iedereen is er kapot van. Behalve ‘Koning van Geuzenveld‘ heb ik ook ‘Appie loopt stage’ met hem gemaakt. Het is echt een nachtmerrie, vooral voor Abdelhak zelf en zijn familie. En je merkt dat iedereen binnen de club zo veel van hem houdt en ontzettend meeleeft met de familie.”

Het drama van Appie staat in groot contrast met het sportieve succes van Ajax, afgelopen jaar. ‘We are back’ ging na de lancering meteen viraal.

“Wauw, ja, de video ging echt door het plafond. Mijn telefoon is die dag bijna gesmolten van alle berichten. Overal waar ik die dag kwam (zowel on- als offline) ging het over mijn video. Dat was echt bijzonder en heel sick om mee te maken.”

Hoe is het idee voor de video ontstaan?

“Het eerste idee voor de video ontstond op de terugvlucht van Lyon naar Amsterdam, na het bereiken van de finale. Ik was daar om een reportage te maken van de trip. Het social-media team van Ajax gebruikte direct na het laatste fluitsignaal de hashtag #WeAreBack. En zo voelde het ook. Ajax was terug. Ik wilde dat Europa vertellen, dat ‘we’ er weer waren en dat we in al die jaren niet zo gek veel veranderd waren.”

“Vanuit dat idee ben ik gaan schrijven, schetsen en krassen. De eerste dagen ben ik alleen maar daarmee bezig. Sluit ik me helemaal af, van alles en iedereen. Elke zin, elk woord, elk shot moet kloppen. Juist met zo’n video. Al snel werd bekend dat dit de video zou worden waar we de wedstrijddag mee zouden aftrappen op social media. In die week kon ik ook echt maar aan één ding denken. Het maalde elk moment van de dag door mijn hoofd, kon het niet loslaten.”

“Na het schrijven van de tekst begin ik aan het beeldverhaal. In de tekst lag de focus op de verbinding tussen vroeger en het nu, dat wilde ik ook doen met het beeld. Voorbeelden van hoe die keuze uiteindelijk is terug te zien in de video zijn de geanimeerde foto’s (gemaakt met een camera uit de jaren ’80) en bijvoorbeeld de shotwissel van Patrick Kluivert naar zijn zoon Justin.”

“De foto’s moesten wel gemaakt worden met een speciale analoge camera én moesten dus ook nog worden ontwikkeld. De spelers waren – vanzelfsprekend – heel beperkt beschikbaar, dus ik moest ook wachten tot de persdag. Deze was paar dagen voor de wedstrijd, dus ik had maar één kans. Dat was wel even spannend, want de camera was dezelfde week binnengekomen uit Amerika en ik had niet de tijd gehad voor een testshoot. Uiteindelijk heb ik direct de foto’s laten ontwikkelen en de negatieven laten inscannen. Uiteindelijk was nagenoeg iedere foto gelukt én op tijd binnen. Dat was een pak van m’n hart.”

Schermafbeelding 2017-08-01 om 10.22.53

“Dan komt het onvermijdelijke moment dat ik knel kom te zitten, dat ik even vastloop in mijn hoofd. Elk project komt het moment dat ik  – soms heel kort, soms wat langer – in paniek raak en de twijfel toeslaat. Dan klopt de tekst niet meer, kan ik geen geschikte muziek vinden, vind ik het script waardeloos. Maar dit hoort erbij, altijd weer. En dan ineens valt alles op zijn plek. Dit keer toen de voice-over was ingesproken en ik begon met de edit.”

“De edit ging relatief snel. De maandag voor de finale lag er een eerste, ruwe versie. Vervolgens begint het afwerken. ‘Probleem’ was alleen dat ik dinsdagochtend in het vliegtuig met de selectie moest zitten, om te draaien. Uiteindelijk ben ik tijdens de vlucht verder gegaan met afwerken, eenmaal in Stockholm in het hotel verder gegaan totdat we naar het stadion moesten voor de training in het stadion. Na de training weer direct verder gegaan en uiteindelijk om 01u00 ’s nachts was de video helemaal klaar.”

“Dan begint het spannendste gedeelte: hoe gaat ie ontvangen worden? Hoewel mijn eigen gevoel wel goed was erover, blijft dat altijd wel een spannend moment. Natuurlijk was de ochtend van de wedstrijd veel te vroeg wakker en ik wist dat de video rond 08u00 live zou gaan. Toen hij uiteindelijk de lucht in ging, ging het écht keihard.”

Hoe verklaar je het succes? 

“Dat lijkt me een combinatie van factoren, maar ik denk vooral: de juiste snaar is geraakt, op het juiste moment. Maar dat het mensen zó zou raken, had ik niet verwacht. Ik krijg tot op de dag van vandaag reacties erover dat mensen nog steeds met tranen in hun ogen de video kijken. Blijf ik bijzonder vinden om te horen, blij dat ik op die manier heb kunnen bijdragen aan de bijzondere ervaring van een Europese finale van Ajax.”

Heb je het gevoel dat de spelers van Ajax de communicatiekanalen van de club inmiddels écht omarmen?

“Ja absoluut. Ik heb het idee dat de spelers zien dat Ajax TV tegenwoordig veel meer is dan een interview na de training of wedstrijd. Dat er ook hele mooie producties gemaakt worden, waarin ze hun verhaal anders kwijt kunnen en op die manier via een andere weg fans kunnen bereiken. Na een shoot heb je het er ook wel eens over en eigenlijk zijn ze dan altijd wel enthousiast. Ze hebben meestal plezier in het maken en krijgen online veel reacties op zulke content.”

Merk je een verschil tussen de oudere en jongere spelers?

“Zeker, nu is bij Ajax vrijwel iedereen relatief jong natuurlijk, maar je merkt gewoon dat de jongere spelers het ‘normaler’ vinden. Die weten dat het erbij hoort. Het is niet zoals in Amerika, waar entertainment en sport met elkaar vervlochten zijn, maar ik heb wel het idee dat de jeugd het steeds meer zo gaat zien. Die zien ook Paul Pogba in een grote Adidas-campagne, die kijken ook hoe Griezmann een signature move ontwikkelt na het scoren en kijken daar tegenop. Dat is niet per sé iets van de laatste jaren, maar door social media kunnen zij wel als tiener al werken aan hun personal branding en zijn ze daarmee bezig. Daarnaast leren ze al vroeg met media-aandacht omgaan. Het begint al in de B1 met de Future Cup bijvoorbeeld, dat een het hele weekend wordt uitgezonden op nationale televisie. Maar ik wil het wel nog wat in perspectief plaatsen, mijn referentiekader is natuurlijk niet heel breed, zoveel heb ik niet gewerkt met oudere spelers.”

Welk ander werk voor Ajax maakt je trots? 

“Er zijn meerdere projecten die me trots maken, zoals ‘Ziyechs first day at the office’.  Vooral omdat ik die video in één dag bedacht, geschoten en geëdit heb.”

“En ten tweede maakt ook ‘Mijn 2017’ me trots. De vraag was of ik een video kon maken voor de start van de tweede seizoenshelft. Ik was verder helemaal vrij in hoe ik dat wilde doen. Ik heb ervoor gekozen om vier Ajacieden uit alle ‘afdelingen’ – het eerste, Jong Ajax, de jeugdopleiding en de Ajax Vrouwen – te laten zien. Ik heb voor elke speler een situatie gecreëerd die past bij hun karakter: de ijskoude Dolberg, de straatbrutale Kluivert, de onvoorspelbare Nouri en de hardwerkende bikkel Van Dongen. Hierbij heb ik ook alles zelf gedaan, van concept tot edit en van belichting tot copywriting. De video is nagenoeg exact zo geworden als ik in m’n hoofd had, dus dat maakt me dan wel trots.”

Hoe ben je zo’n multi-creatief geworden… wat is je route geweest? 

“Ik ben afgestudeerd als journalist, met televisiemaker als afstudeerrichting, maar eigenlijk heb ik mezelf alles aangeleerd. Ik ben vrij autodidact en heb het geleerd door het gewoon te doen. Ik heb tijdens mijn studie een camera gekocht en ben toen gewoon gaan schieten en veel gaan maken. Uiteindelijk ben ik samen met een vriend een onderneming gestart (PRSS Films) en ben ik me meer gaan focussen op regie. Maar eigenlijk kan ik alles zelf. Wat vaak voorkomt bij Ajax, dat ik alles zelf doe. Van concept tot aan edit neem ik dan voor m’n rekening.”

Wat inspireert je? 

“Inspiratie kan echt in alles zitten. Wel vooral in film, ik kijk graag naar obscure arthouse films, maar zit net zo graag in de bioscoop voor een kaskraker. Elk soort film inspireert op een andere manier. Maar ik haal ook m’n inspiratie uit andere culturele disciplines, zoals muziek, streetart, poëzie, theater, design. Ik laat me daarin gewoon graag verrassen. Verrast door mensen die ‘schijt’ hebben aan soort van culturele regels. In de cinematografie en televisie zijn natuurlijk ook een hoop ongeschreven regels en die zijn er ook in de wereld van design, literatuur, muziek, etc. Als mensen daarmee spelen, die regels opnieuw ter discussie stellen en zich afvragen ‘is dat wel zo?’, dat maakt me altijd enthousiast. Daardoor krijg ik ook zin om dingen te doen, dingen te maken. Dan gaat er weer wat benzine op dat innerlijke vuur van creativiteit.”

Wat zijn je ambities? 

“Ik heb altijd gezegd dat mijn doel was om een commercial te regisseren voor Adidas of Nike. Dat was altijd een beetje de stip op de horizon. Nu is die horizon wel iets breder en heb ik meerdere dromen. Ik wil nog een keer een (korte) film maken, dit jaar hebben we ons eigen team uitgebreid met twee werknemers, daar wil ik mee door blijven knallen, ik wil bij Ajax doorzetten wat we afgelopen jaren hebben opgebouwd en ik wil vooral héle vette dingen maken. Dingen maken die ik zelf graag zou willen zien. Het is vooral m’n ambitie om altijd gedreven te blijven, om altijd aan de creatieve drang te kunnen blijven voldoen én om er een keer bij te zijn als Ajax een Europese beker pakt.”

Joost Beitler